Tecklenburg: Magisch en avontuurlijk Heksenpad

In Tecklenburg ben je in de bergen. Wij klommen er over de rotsen en keken in de grotten. De Hexenpfad route van 5 km liet ons flink stijgen en dalen. 

Volg het heksje op de bezem voor het betere klim- en klauterwerk

Supergrote rotsen, kronkelende boomwortels en smalle bergpaadjes

Vanaf parkeerplaats Münsterlandblick begin je direct aan je wandeling en sta je binnen een paar tellen bij de heksenkeuken, waar de markering van het heksje op de bezem te vinden is. De gemarkeerde route gaat door het vakwerkstadje Tecklenburg langs de toren en de oude burcht. We volgden steeds het heksje op de bezem en voor we het wisten waren we weer terug bij de ons startpunt, terwijl we toch flink hadden geklommen en extra geklauterd. De ijsco in het stadje hadden we dik verdiend.

Spannend! Grotten om te ontdekken

Tunnels op de route, bukken!

Pannenkoeken rotsen, klimmen mag!

Hexenpfad

“De naam Hexenpfad is niet zomaar een naam. In het woud en de heuvels spookt het met witte flarden. Tussen de rotsen worden magische drankjes gebrouwen en gedanst op de stenen plateaus. Durf jij nog? Maar er is ook een historische verklaring, namelijk dat in Tecklenburg een arts zich voor het eerst uitsprak tegen heksenvervolging.”

Gea Bisschop

Dit kom je tegen op je pad…

Bij Tecklenburg ben je in de bergen. Niet alleen het stadje ligt op een heuvel, de hele omgeving is bergachtig met zelfs rotsachtige gedeelten. Je kunt hier alle kanten op, maar wij liepen het magische Hexenpfad en dan komt er in 4,5 km veel op je pad.

Er gaan al eeuwen veel verhalen rond over de heksenkeuken. Zo zouden de heksen hier toverdrankjes hebben gemaakt. Over de rotsen kun je klimmen en klauteren. Ontdek ook de grotjes, waar je doorheen kunt kruipen. Ben je handig? Dan gebruik je de boomwortels over de rotsen om te klimmen. 

Magische heksenkeuken

Spannende verhalen over Rolandsgrab, want het gaat hier om een grafkamer die de welgestelde familie Roleant van Gut Hülshof in het bos liet uithakken in het zandsteen. Je kunt er een kijkje nemen, maar wees gerust. De grafkamer is nooit gebruikt, maar wel op een mystieke plek uitgehakt. Het schijnt er te spoken.

Rolandsgrab
Mystiek Rolandsgrab

Op de oeroude offerplaats Heidentempel werden dieren geofferd om de goden gunstig te stemmen. Als je goed kijkt, kun je in de stenen sporen vinden die waren bedoeld om het bloed te laten afvloeien. Toch word je een beetje genept, want in de 19e eeuw zijn nieuwe uitkervingen gemaakt om toeristen naar Tecklenburg te lokken.

Mysterieuze heidentempel

Rondwandeling van 5 km door Tecklenburg en het Tecklenburgerwald

Het magisch Hexenpfad in het diepe Tecklenburger wald

De naam Hexenpfad heeft een diepere betekenis, die ligt in de historie van het middeleeuwse stadje Tecklenburg. Super interessant, dus wij maakten er een magische en spannende wandeling van met enge verhalen over spoken, heksen en allerlei andere griezelige zaken. De route is avontuurlijk met flink klimmen en klauteren over de rotsen en door de grotten. Met een korte historische rondweg door de stad, waarbij we uiteraard een stop maakten bij de ijscoman, is dit een super afwisselende route. Een aanrader voor jong en oud.

0 meter

Münsterlandblick

Met een kronkelend weggetje rij je het laatste stukje naar Tecklenburg, waar je kunt parkeren bij de Parkplatz Münsterlandblick. Wat een uitzicht. Het voelt als hoog in de bergen en je ziet op een mooie dag Münster in de verte liggen. Een goed startpunt van de korte ronde. Officieel begint de ‘heksjes’ route in de stad. Wij lopen direct naar de heksenkeuken om de rotsen te bewonderen.

80 meter

Hexenküche

Hier kun je klimmen en flink ook! Over boomwortels, rotsblokken en door de grotjes. Gegarandeerd klimplezier. Dit is wat ons betreft het mooiste en meest spectaculaire deel van de rondwandeling. 
De heksenkeuken dankt zijn naam aan de heksen die hier vroeger tijdens Walpurgisnacht (heksenfeest) toverdrankjes maakten op deze rotsen.

600 meter

Heksenhuis

We laten de heksenkeuken achter ons en lopen over de bospaadjes naar beneden en gaan in de richting van het heksenhuis. Eigenlijk is het gewoon een prachtig vakwerkhuis op een bijzonder mooie plek. Ze hebben er heksenbezems bij de deur staan, dus wie weet…
Daarna weer omhoog door het bos. Kijk eens omhoog als je even op de adem moet komen. De bomen zijn enorm en hebben zich met ‘heksenhanden’ wortels vastgezet in de bodem. Het wandelpad kronkelt zich omhoog en als je naar beneden kijkt, is het best steil. Het voelt als een echte bergwandeling, zonder overdrijven.

1,4 kilometer

Rolandsgrab

De paadjes veranderen in Stock und stein paden. Ofwel de boomwortels liggen aan de oppervlakte en de ondergrond bestaat uit rotsen. We komen weer in de buurt van grote rotsen en daarin is het Rolandsgrab uitgehakt. Dit zou de grafkamer van de Roleant familie zijn van Gut Hülshoff (een historisch landgoed vlakbij en te bekijken – in iedergeval de tuin). Oorspronkelijk was de grafkamer afgesloten met een metalen deur. Het is een mysterieuze plek met verhalen over witte wieven (mistflarden), die vanuit het dal rond deze rotsen dansten. Vandaag schijnt de zon.

2 kilometer

Heidentempel

Niet veel verder, maar weer een stevig klimmetje over de rotsen is de Heidentempel. Een oeroude offerplaats waar dieren werden geofferd om de goden gunstig te stemmen. Als je goed kijkt, moet je in de stenen uitkervingen zien, die waren bedoeld om het bloed te laten afvloeien. Maar… het is niet helemaal wat het lijkt… sommige snedes zijn veel later in de tijd gemaakt, om toeristen te trekken. Weer een bijzondere plek op de route. 

2,2 kilometer

Oude stadsmuur

Bijna weer boven en aangekomen op de Hermannsweg. De historische muur van de oude handelsroute richting Bad Bentheim en de Nederlandse grens is hier weer in ere hersteld. Wij kijken nog even bij de uitzichtpunten, want wat kun je bizar ver kijken. En wat een ruimte. Nu maken we vaart, want we hebben zin in een flinke ijsco na al het geklim over de rotsen

3,6 kilometer

Stadsmuur Tecklenburg

Het is een klein stukje langs de verharde weg en dan zijn we bij de parkeerplaats. Wij lopen langs de auto en gaan de stad in. Tecklenburg is een bergstadje, dus het is weer klimmen, eerst naar de stadsmuur en dan door naar het openluchttheater, wat in de oude burcht is gemaakt.

3,8 kilometer

Weirturm

Het heksje op de bezem leidt ons langs de Weirturm, die is gebouwd als eerbetoon aan een Brabantse arts die zich als eerste uitsprak tegen heksenvervolging. De toren kun je niet in, maar je hebt er een flink uitzicht over de omgeving en het Teutoburgerwald

4,5 kilometer

Tecklenburg centrum

Tijd voor een ambachtelijk gebrouwen ijsje. Tom kiest voor een giftig kleurtje blauw en ik kies een verschrikkelijk lekker mixje van yoghurtijs. We gaan zitten op de bankjes bij de oude stadsmuur, waar de vakwerkhuisjes onder ons liggen en we heel ver kunnen kijken. We genieten van ons ijsje, smaakt bijna magisch!

kuitenspanners en benenstrekkers

Kilometers aan wandelpaden

Rondom Tecklenburg zijn ongekend veel wandelpaden. In Tecklenburg starten 3 Teutoschleifen routes – 2 kortere routes en 1 flinke bergwandeling richting Brochterbeck. Allemaal de moeite waard!

Gewoon praktisch

De route info voor je op rij

De lokatie

Navigeer naar de juiste lokatie:

Duitsland | NRW | Teutoburgerwald | Tecklenburg 
Parkplatz Münsterlandblick

De wandelronde

Rondwandeling: 5 km
Natuur: verhard en onverhard
Niet rolstoeltoegankelijk
Honden aan de lijn
Horeca in Tecklenburg

Met handig GPX bestand

Handig om te weten

Klimmen op de rotsen is toegestaan, let op kunnen erg glad zijn

Tecklenburg is een super charmant middeleeuws stadje. Neem er een kijkje.

In de kleine straatjes vind je leuke ijssalons en restaurantjes. Degene op het grote plein is drukbezet, maar zeker niet de beste.

Wow! Favoriete rondwandelingen in het Teutoburgerwoud

21 april 2025

Bad Iburg: over de bloemetjesbergen

28 januari 2025

Tecklenburg: Over het betoverend mooie Hexenpfad

Gea
Gea is tekstschrijver en beelddenker. Gek op honden en paarden. Fanatiek wandelaar van niet te grote tochten, vooral in het Twentse land en nét over de landsgrenzen. Wandelingen met een verhaal en de WOW factor… Gea gaat ernaar op zoek en maakt ze levend in haar blogs.