Vogelsang en Wollseifen: Stap terug in het verleden op de hoogvlakte van Dreiborn

Vogelsang en Wollseifen, een plek in National Park Eifel die bol staat van de historie, maar ook van de natuurpracht. Dat maakt deze wandeling van 6,7 km een klasse apart.

Vogelsang en Wollseifen, dat klinkt romantisch toch?! En in zekere zin is dat ook zo, want je wandelt door diepe bossen, over de eindeloze hoogvlakte door de grazige weides. Maar de geschiedenis maakt deze plek bijzonder en beladen. Daarom is deze wandeling van 6,7 km in National Park Eifel een klasse apart.

Bomvol historie en eindeloze natuur

Stap terug in het verleden en wandel in het heden

Ordnungsburg Vogelsang en het verloren dorp Wollseifen, zijn vanuit de historie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar elk met een eigen uniek verhaal. Wij stapten terug in de tijd en doken in de geschiedenis van het spookdorp en het voormalig Nazi opleidingscentrum Vogelsang. Een indrukwekkende geschiedenis, die we meenamen op onze wandeling door de diepe bossen en over de eindeloze hoogvlakte. Puur natuur en boordevol historie, dat vat deze ronde het beste samen. Een wandeling in de klasse: apart.

Het kerkje van Wollseifen

Verlaten en verloren bovenop de hoogvlakte

Complex Vogelsang op de heuvel boven de Urftsee

Bezoekerscentrum Vogelsang

“Voordat je gaat rondkijken bij het complex Vogelsang, neem een kijkje in het (gratis) bezoekerscentrum. Het geeft een heel goed beeld van Ordnungsburg Vogelsang en hoe het nazisme langzaam maar zeker in het dagelijks bestaan werd doorgevoerd. Indrukwekkend, daar word je stil van. Wandel daarna over het enorme complex, het komt gegarandeerd tot leven.”

Gea Bisschop

Dit kom je tegen op je pad…

Zo! Hier komen natuur en historie samen, want wat is dit een bijzondere plek. Het verloren dorp Wollseifen en voormalige Ordnungsburg Vogelsang zijn plaatsen die letterlijk bol staan van de historie. Maar ook de geweldige natuur, de eindeloze hoogvlakte en in de diepte de Urftsee maken indruk. Op deze wandeling kom je dit tegen op je pad:

Neem de tijd om hier rond te lopen en de bouwwerken uit 1935 in je op te nemen. Het theater, zwembad, restaurant.. de beelden. Bizar groot en perfect doordacht.

Voormalig Nazibolwerk Vogelsang

Het eeuwenoude dorp Wollseifen heeft veel voor de kiezen gehad. Maar staat nog steeds op de kaart. Loop er door de geschiedenis in de oude school.

Het verloren dorp Wollseifen

Wat een bijzonder mooie plek voor een Ordnungsburg en het oude dorp. Deze hoogvlakte voelt eindeloos groot en heel erg diep met het diepblauwe water van de Urftsee.

De hoogvlakte en diepe Urftsee

Rondwandeling van 6,7 km vanaf Ordnungsburg Vogelsang over de hoogvlakte naar het spookdorp

Puur natuur en boordevol historie

Soms weet je gewoon niet goed wat je ziet… zo reden wij het complex Vogelsang op. Wat een bizar groot complex op een bijzonder mooie plek. Wandel hier door de geschiedenis en geniet ook nog eens van de geweldige natuur. Ik kan iedereen aanraden om te starten bij het bezoekerscentrum en dan over het terrein te lopen. Het maakt de geschiedenis levend. Vanuit Vogelsang liepen wij door naar het verloren dorp Wollseifen, waar de kerktoren nog steeds fier boven de hoogvlakte uitsteekt. Een wandeling in de categorie; klasse apart.

bolwerk voor Nationaal Socialisme

Vogelsang

In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd er gebouwd op de hoogvlakte van Dreiborn. Op de prachtige plek, hoog boven het stuwmeer ontstond het bolwerk voor Nationaal Socialisme; Ordnungsburg Vogelsang.
Het huidige bezoekerscentrum geeft je een indringend beeld van het leven in dit voormalige opleidingscentrum en maakt duidelijk hoe de Nationaal Socialistische ideologie langzaam maar zeker verweven raakt in de het dagelijks leven van alle Duitsers.

verloren dorp, maar niet verlaten

Wollseifen

Zo ook in het verloren dorp Wollseifen, wat door de nazi’s wordt aangewezen als voorbeeld dorp. De 120 gezinnen in het eeuwenoude dorp waren echter al wat gewend… de bouw van het stuwmeer en de onteigening van grond. De nazi’s gaven in ieder geval geld wat ingezet kon worden voor dorpsontwikkeling.

Militair complex

Het dorp als gevechtoefendorp

Na de oorlog kwam Vogelsang in handen van de Britten (en later van de Belgen) en werd het een militair complex. De bewoners van Wollseifen moesten in 1946 vertrekken en verloren hun dorp. Maar niet de spirit om de gedachte aan het dorp levend te houden.

De dorpsgedachte

De kerktoren op de hoogvlakte

Vandaag de dag is er het opgebouwde kerkje uit de 16e eeuw, de oude school, de restanten van een paar huizen en een handjevol gevechtsoefenhuizen, die het bestaan van Wollseifen markeren. Het verloren dorp is verlaten, maar niet vergeten.

Over de hoogvlakte en door de velden

Hoogvlakte van Dreiborn

Wij liepen van Vogelsang door het bos en over de hoogvlakte naar het verloren dorp. Het is een ontzettend mooi gebied met eindeloze vergezichten over de Urftsee. Wij liepen op een grijze dag, maar alsnog is dit landschap super mooi.

Over historische wegen

De Urfttalsperre

Heb je tijd en zin? Wandel dan verder over historische paden naar de Urfttalsperre, die ook nauw verbonden is met de historie van Wollseifen.

Gewoon praktisch

De route info voor je op rij

De lokatie

Navigeer naar de juiste lokatie:

Duitsland | NRW | Eifel | Schleiden | Vogelsang IP
Startpunt: Vogelsang Bezoekerscentrum

De wandelronde

Rondwandeling: gemarkeerd 6,7 km
Duur: ca. 2 uur
Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk
Honden aan de lijn
Horeca in complex Vogelsang

Handig om te weten

Neem de tijd voor deze route, er is veel te zien en te leren.
Op deze pagina staat de nodige info over Vogelsang IP:

Vogelsang Ordensburg. Bekijk een oud Nazi kamp

Wow! Favoriete rondwandelingen in het Teutoburgerwoud

21 april 2025

Bad Iburg: over de bloemetjesbergen

28 januari 2025

Tecklenburg: Over het betoverend mooie Hexenpfad

Gea
Gea is tekstschrijver en beelddenker. Gek op honden en paarden. Fanatiek wandelaar van niet te grote tochten, vooral in het Twentse land en nét over de landsgrenzen. Wandelingen met een verhaal en de WOW factor… Gea gaat ernaar op zoek en maakt ze levend in haar blogs.