Stap uit de drukte van de stad Hengelo het mooie Tuindorp binnen met klinkerwegen, ouderwetse straatlantaarns en langs de huizen met voortuintjes. Bekijk de hofjes, de arbeiderswoningen, maar ook de statige villa’s en huizen met veranda’s. De oorspronkelijke stijl van deze tuinwijk uit 1911 is goed bewaard gebleven. Het is een bijzonder stukje Hengelo.
Proef de sfeer van weleer in het Hengelose Tuindorp

Verhalen uit het verleden van Tuindorp
“Op je route vind je grijze electraboxen op de trottoirs. Ze zijn beschreven met verhalen van de bewoners van vroeger. Zo vertelt onder andere de schooljuf over haar leven in het Tuindorp. Leuk om te lezen en een inkijkje te krijgen in het leven in deze wijk zo’n 100 jaar terug.”

Gea Bisschop

Rondwandeling van 3,5 km door het historische tuindorp ’t Lansink
Rondwandeling door het Twentse industrieverleden in het historische tuindorp ’t Lansink
Zo dat is nog eens terug in de tijd stappen. Ruim 100 jaar geleden was deze wijk het kloppend hart van de industrie waar directeur en fabrieksarbeiders samen woonden en leefden met hun gezinnen. Maar ook de dokter en de schooljuf woonden in de wijk. Hoe zou het leven in het vroegere tuindorp zijn geweest? Ik wandel over de klinkerwegen dwars door de wijk en neem echt de tijd om de verschillende huizen te bekijken, maar ook om de electraboxen te lezen. Daar zijn verhalen van vroegere bewoners op gemaakt. Het maakt voor mij de tuindorpbeleving compleet.
Start bij de Woolderbeek
De grote bomen aan beide zijden van de Woolderbeek vormen een mooie entree voor de wijk. Als je de korte weg uitwandelt, sta je direct bij het Tuindorp bad. Je kijkt tegen de historische badgebouwen aan en daar loop je ook naartoe. Kijk vooral direct om je heen. De witte rijtjeshuisjes met een boogje en de mooie stenen huizen, ze hebben allemaal een voortuintje. Het is voorjaar en de natuur in tuindorp loopt uit.
Direct naar het Tuindorp
Je kijkt tegen de historische badgebouwen aan en daar loop je ook naartoe. Kijk vooral direct om je heen. De witte rijtjeshuisjes met een boogje en de mooie stenen huizen, ze hebben allemaal een voortuintje. Het is voorjaar en de natuur in tuindorp loopt uit.
Over klinkerwegen en de enige asfaltweg
Langs de gebouwen van het tuindorp loop ik zo in de richting van de Maarten Meesstraat, de enige asfaltweg in het tuindorp. De huisjes variëren, steeds andere geveltjes en de rijtjes van twee, drie of vier huizen wisselen elkaar af.
De poort van Hengelo
Overal staan bomen in de straat en ouderwetse lantaarns maken het beeld compleet. Wat echt heel jammer is, is de hoeveelheid auto’s die overal in de straat geparkeerd staan. In Tuindorp is er – net als op zoveel andere plekken – ook sprake van een parkeerprobleem.
Mooie Lansinkweg
Toen in 1911 het tuindorp werd gebouwd, werd een dorp gemaakt met alle voorzieningen voor alle medewerkers van Stork. Van de directeur tot de fabrieksarbeider, ze woonden en leefden samen in de wijk. Maar ook de dokter en de schooljuf hadden een woning. Aan de Lansinkweg zie je dit het duidelijkst terug. Met woningen voor hogere functies en arbeiderswoningen.
C.T. Storkplein
Het C.T. Storkplein was het centrale hart van het dorp. Hier kwam iedereen van alle lagen en standen bij elkaar voor de boodschappen in de winkeltjes onder de arcades. Hotel tuindorp ’t Lansink bestond ook toen al voor het onderbrengen van buitenlandse gasten van het bedrijf.
Het Hofje aan de Lansinkweg
In de Lansinkstraat zie je aan de ene kant van het plein een aantal grote woningen voor de hogere functies binnen Stork, de andere kant van de straat heeft het beroemde hofje en kleine huisjes voor de fabrieksarbeiders. Bekijk ook de huizen aan de overzijde van de weg, die hebben allemaal een veranda met bankje aan de voorzijde.
Door de straatjes naar de Woolderbeek
Ik kruis de straatjes door en wandel op mijn gemak weer terug langs de andere kant van het Tuindorpbad naar het startpunt van mijn wandeling bij de Woolderbeek. Tuindorp nodigt echt uit tot ronddwalen. Je loopt er niet verkeerd, hoogstens kom je twee keer door dezelfde straat.
Woolderbeek
Bij de Woolderbeek ben ik weer bij de drukke doorgaande weg aangekomen. Ik steek over naar het Agathaplein. Hier heb ik mijn auto staan en ga ik nog even boodschappen doen. Een van de weinige plekken in Hengelo waar je nog gratis kunt parkeren.
Het ontstaan van tuindorp ’t Lansink
Stork wilde goede woningen voor arbeiders en beambten, een prettige, frisse woonomgeving in Engelse stijl. Een typisch kenmerk van dit tuindorp is dat huizen van diverse grootte en luxe door elkaar werden geplaatst. Dat maakt de wijk aantrekkelijk en interessant om doorheen te wandelen.






Gewoon praktisch
De route info voor je op rij
De lokatie
Navigeer naar de juiste lokatie:
Overijssel, Twente, Hengelo, Tuindorp ’t Lansink
Startpunt: Agathaplein Hengelo
De wandelronde
Rondwandeling: 3,5 km
Stad: verhard
Rolstoeltoegankelijk
Honden aan de lijn
Koffie en toilet bij hotel ’t Lansink
Met handig GPX bestand
Handig om te weten
Tuindorp ’t Lansink ligt vlakbij het centrum van Hengelo, dus ben je nog in voor een kopje koffie of lunch, wandel dan Hengelo in.
Meer Stork historie? Neem een kijkje in het C.T. Stork scholencomplex. De centrale hal is een hele mooie.
In het Hazemeijer gebouw vind je het techniekmuseum met veel info over het industrieverleden van Hengelo.
Hengelo en de mooie groene omgeving


Oele: Proef de sfeer van weleer in het nostalgisch boerschap
