Diepenheim: Flaneren over Landgoed Weldam

Flaneren over de karakteristieke klinkerwegen, oude karresporen en door de smalle bospaden op Landgoed Weldam. Met een uitstapje naar St. Mary’s chapel en een bezoek aan het kasteel. Ruim 5 km koninklijk wandelen.

Koninklijke ronde over het eeuwenoude Landgoed Weldam

Eeuwenoud kasteel, imposante havezate, traditionele erven en een bijzondere kapel

Dwaal over het eeuwenoude landgoed Weldam en wandel over de karakteristieke klinkerwegen bij het kasteel Weldam en de havezate Wegdam. Slenter over oude karresporen tussen de akkers en velden, loop door de smalle bospaden en voel het knisperend blad onder je voeten. Het is bijna winter en op Weldam is het stil en rustig, zoals het al eeuwenlang was.

Typisch Twentse boerderijen met de zwart/gele luiken

De kristalheldere kasteelgracht bij kasteel Weldam

Rust en ruimte in de bossen en tussen de velden

St. Mary’s chapel

“Vlak naast de weg, maar helemaal in het bos verscholen ligt de Anglicaanse kapel, Saint Mary’s chapel. Het kerkje is in 1900 in Engelse stijl gebouwd in opdracht van de toenmalige kasteelheer. Op doordeweekse dagen is de kapel gesloten, maar op zondag is het kerkje geopend voor de dienst.”

Gea Bisschop

Dit kom je tegen op je pad…

Even stilstaan om rond te kijken, een fotomomentje nemen of heerlijk genieten van de welverdiende pauze. Landgoed Weldam is een perfecte plek om de benen flink te strekken, maar ook om op het gemak te wandelen en stil te staan bij de nostalgische erven en traditionele gebouwen. Tijdens deze ronde kom je dit tegen op je wandelpad.

Op het landgoed Weldam vind je zo’n 80 traditionele pachtboerderijen en huizen met de kenmerkende zwart/gele luiken.

Traditionele boerenerven

Havezate Wegdam ligt tussen de akkers en velden. Het statige gebouw is omringd met vroegere dienstwoningen en pachtboerderijen.

Statige havezate Wegdam

Op een doordeweekse dag kun je de tuinen van kasteel Weldam bezoeken. Je vindt er een doolhoftuin en keurig onderhouden strakke perken.

Doolhoftuin van Weldam

Rondwandeling van 5,6 km over Landgoed Weldam in Diepenheim

De paden op en de lanen in bij Weldam

Een beetje zon, een beetje regen… het is najaar op landgoed Weldam en dat levert veel oranje en gele kleuren op en geeft betere doorkijkjes op de boerderijen die normaal wat meer aan het oog onttrokken zijn. Ik maakte er een korte en krachtige toer samen met hond Elsa. We hebben ons geen moment verveeld en heerlijk gelopen op de mooie paden en statige lanen.

0 meter

Parkeren bij de moestuin

Ik kijk tegen de hoge muren van de moestuin aan als ik uit de auto stap. Van deze tuin is geen glimp op te vangen, dus ik wandel gelijk in de richting van de grote weg om eerst eens aan de overkant bij de Weldam huizen te gaan kijken.

400 meter

Langs de erven naar de zagerij

De grote woningen zijn in de loop van de tijd allemaal opgedeeld in huizen voor meerdere bewoners. Toch ziet er nog uit, zoals het vroeger ook geweest zal zijn. Ik loop langs huis Raesfelt en bewonder de traditionele tuin met boomgaard en hortensia’s. Ik loop door richting de zagerij.

1,3 kilometer

Een bezoekje aan St. Mary’s chapel

Mijn rondje gaat eerst langs de zagerij en de vijvers, voordat ik in de richting van St. Mary’s chapel loop. Er wordt vandaag in de tuin gewerkt en het kerkje is gesloten. Ik maak een foto aan de andere kant van het water. Maakt niets uit… het plekje is prachtig.

1,6 kilometer

Over de kasteellaan naar Weldam

Saint Mary laat ik achter me en ik steek de grote weg over in de richting van het kasteel. Het stukje tot aan de kasteellaan is enorm drassig, maar als ik op de kasteellaan ben, kan ik eindelijk flaneren… op wandelschoenen. Ik kijk kort bij de poort van Weldam. Dit is echt eeuwenoud! Al in 1380 wordt het genoemd.

2,3 kilometer

Langs de tuinen naar de Duitse bunker

Met Elsa mag ik de kasteeltuin niet in, dus ik loop een stukje terug. We lopen op ons gemak aan de buitenzijde van de kasteelgracht. Er zijn een paar doorkijkjes en ik kan op de achterzijde van kasteel Weldam kijken. Wat een rust, we slenteren rustig door de blaadjes verder en komen langs de bunker (of was het nou de vroegere ijskast…).

2,8 kilometer

Over de poelbeek en langs het Twentse erf

Aan watertjes geen gebrek op Weldam. Overal zijn beken, sloten of grachten. Ons pad kruist een klinkerweg en ik spot een fantastisch mooie typisch Twentse boerderij. Daar wil ik even kijken, want wat een relaxte plek. In de weide staan twee paardjes, die vooral gefocust zijn op het gras en ons geen blik waardig keuren. We wandelen weer een lange laan in en gaan naar havezate Wegdam.

3,5 kilometer

Rondkijken bij Havezate Wegdam

De paden op en de lanen in, ik zie havezate Wegdam al liggen. We lopen er eerst helemaal omheen, want ook om Wegdam is een slotgracht gegraven. Ik zie weer een super leuk boerderijtje liggen en daar lopen we langs. Dit moet vroeger van de pachtboer geweest zijn om het land te bewerken. Rondom Wegdam zijn nog meer voormalige dienstwoningen te vinden.

4 kilometer

Door de bossen en langs de watertjes

Havezate Wegdam is vooral symmetrisch en statig. Aan de buitenzijde weinig opsmuk, maar ongetwijfeld een groot huis. De ligging is echt geweldig met een enorm uitzicht op de velden en akkers. Ik wandel verder langs het huis en ga weer het bos in met de ontelbare watertjes. De kilometers loop ik zonder problemen weg, al is het op stukken wel erg drassig.

5,2 kilometer

Rondom de weide

Het verveelt geen moment, deze koninklijke ronde. De bossen worden afgewisseld met akkers en velden. De paden zijn soms smal en vol blad en dan weer wandel ik over karresporen. De oude klinkerwegen verbonden de belangrijke huizen in het gebied. Mooi dat het zo in stand wordt gehouden.

5,6 kilometer

Terug bij de moestuin en de parkeerplaats

Binnen de kortste tijd – eigenlijk ruim een uur – sta ik dan ook alweer bij de auto. Het was heerlijk rustig lopen en ik neem me voor om de volgende keer langs kasteel Nijenhuis te wandelen, want dat ligt pal tegen het landgoed Weldam aan. Aan wandelinspiratie in Diepenheim geen gebrek… er zijn maar liefst 5 kastelen in het Stedeke.

Gewoon praktisch

De route info voor je op rij

De lokatie

Navigeer naar de juiste lokatie:

Overijssel, Twente, Diepenheim, Landgoed Weldam, Prins Mauritslaan

De wandelronde

Rondwandeling: 5,6 km
Natuur: grotendeels onverhard en over klinkerwegen
Niet rolstoeltoegankelijk
Honden toegestaan aan de lijn

Met handig GPX bestand

Handig om te weten

De tuinen van Weldam zijn alleen op doordeweekse dagen geopend. Je kunt de entree betalen aan de tuinman.
Honden zijn niet toegelaten in de tuin.
Het kasteel is niet te bezichtigen.

Gea
Gea is tekstschrijver en beelddenker. Gek op honden en paarden. Fanatiek wandelaar van niet te grote tochten, vooral in het Twentse land en nét over de landsgrenzen. Wandelingen met een verhaal en de WOW factor… Gea gaat ernaar op zoek en maakt ze levend in haar blogs.