Haarle: Rondwandelen over de Sprengenberg

Wat een ongelofelijk mooie ronde van 6,5 km over de Sprengenberg. Door lange lanen, over bergpaden en langs het sprookjeskasteel, de Palthetoren. De Sallandse heuvelrug is ook in de winter een bezoek waard.

Sprookjesachtig, de toren en het heuvellandschap

Heuvel op en heuvel af, de paden op en de lanen in

Nationaal park de Sallandse Heuvelrug doet bijna on-Nederlands aan met de hoogteverschillen en magische uitzichten. Stuwwallen, zwerfkeien en grafheuvels verwijzen naar een ver verleden. De namen van velden en heuvels verwijzen naar de bewoners van vroeger. De route rondom de Palthtoren neemt je mee in de rijke historie van het gebied en is adembenemend mooi. Dat komt misschien ook omdat je aardig wat heuveltoppen mag beklimmen.

De route is onverhard met veel verschillende ondergronden

Heuvel op en heuvel af, je kunt hier bijna klimmen

Het sprookjeskasteel, de Palthetoren

De palthetoren

“Het was ooit een buitenhuisje van de textielfamilie Palthe. Ze gingen er in de vakanties naartoe en het diende als jachtverblijf. Later vestigde de familie zich er permanent. Het huis is privébezit, je mag er dus helaas geen kijkje nemen. Wel kun je er een rondje omheen wandelen. “

Gea Bisschop

Dit kom je tegen op je pad…

Zoveel paadjes en lanen over de uitgestrekte Sallandse Heuvelrug. Je kunt hier uren ronddwalen over heuvels op de heide en door de bossen. Het is er prachtig en je treft vooral de natuur op je pad:

On-Nederlands, maar on-gelofelijk mooi! Het is klimmen en dalen op de route van heuveltop naar heuveltop over brede zandwegen en smalle paden. En dat uitzicht… zelf zien!

Sallandse bergtoppen

Kom in mei eens langs! Wat nu grote groene struiken langs het wandelpad zijn, is dan veranderd in een bloemenzee met knalroze, wit en paarse rhododendrons. De paden op en de lanen in vol bloemen.

Rolandsgrab
Lanen met rhododendrons

Het sprookjeskasteel, je kunt het maar aan één kant echt goed zien. Stel je eens voor hoe hier vroeger geleefd werd. Het gedicht onderaan de Sprengenberg neemt je mee terug in die tijd.

Huis Sprengenberg

Rondwandeling van 6,4 km over de Sprengenberg

Over heuveltoppen en heide met een sprookjesachtig kasteel

Eerst even lekker warm lopen op deze koude dag. Over de lange zandwegen richting de sprookjesachtige Palthetoren. Daarna is het heuvel op en af met steeds andere vergezichten over de Sallandse Heuvelrug. Hier sta je midden in de natuur met alleen bomen en struiken op zichtafstand. De Sprengenberg is een aanrader in alle seizoenen.

0 meter

Parkeerplaats bij de Pas

Bij Herberg de Pas ligt een grote parkeerplaats. Van hieruit starten verschillende routes. Ik kies voor de oranje pijlen, die ik niet helemaal zal volgen, maar die me wel langs de Palthetoren leiden. Die vind ik mooi, dus daar wil ik even een kijkje nemen. Het is grijs en koud.

150 meter

De Bergweg

Gelijk de pas erin op de lange Bergweg. Even flink warm lopen. Het is best een flink stuk doorwandelen tot we aan de voet van de toren staan. Goed nieuws, dit is het saaiste deel van de route.

1,7 kilometer

De Palthetoren

Zo’n mooi torentje op zo’n prachtige plek. Hoe het leven hier ooit geweest moet zijn, wordt beschreven in een gedicht wat op een bordje onderaan de voet van de Sprengenberg is geplaatst.

2,6 kilometer

Over de heide op de heuvelrug

Vanaf de toren is het een klein stukje, daar kun je de heide op en daar strekken kilometers aan zandpaden zich voor je uit. Je kunt met gemak heel veel kilometers lopen. Daar ben ik niet zo van, dus ik ga voor de eerste de beste heuveltop om van het uitzicht te genieten. Da’s echt een on-Nederlandse view.

3,7 kilometer

Op de heuveltop

Het is klimmen en dalen op deze ronde. Met elke keer wel weer een ander uitkijkje. Vanaf de heuveltop zie je de paden over de heide uitstrekken, je kunt bizar ver kijken. Het is echt niet vast te leggen met de phone. Dit voelt als middenin de natuur. Het is stil en rustig. Ik ben er op een doordeweekse dag. Het is geen briljant weer. Soms dan weer een voordeel.

4,1 kilometer

Kruipdoor en sluipdoor pad

Vanaf de heuveltop gaat er een klein ieniemienie paadje naar beneden, dwars door de heide. Als je je op de heuveltop nog niet ‘helemaal middenin de natuur voelde’, dan komt dat nu. Mijn broekspijpen zijn kleddernat van de heide en struikjes waar ik tussendoor moet wandelen.

4,6 kilometer

Rhododendron lanen

Het is mogelijk om eindeloos te blijven doorlopen over de heuvelrug. Je kunt naar Nijverdal, naar Holten en weer terug. Ik stap het bos in om richting Haarle te wandelen en dat zijn aangelegde paden rechtdoor het bos met aan beide kanten metershoge rhododendronstruiken. Dit moet je echt in mei komen bekijken. Dan bloeit het ook op deze lanen, da’s zo mooi!

6,4 kilometer

Herberg de Pas

Nog een kruipdoorsluipdoor en dan sta ik weer bij Herberg de Pas. Onderweg heb ik een uitleg gekregen van een fotograaf over vuurhaantjes en goudhaantjes. Deze kleine vogeltjes zijn me nog nooit eerder opgevallen. Maar op dit laatste stuk door de bossen fladderen ze overal om me heen. Ze zijn echt maar een centimeter of 10, dus het is even goed kijken, mocht je ze willen zien.

Gewoon praktisch

De route info voor je op rij

De lokatie

Navigeer naar de juiste lokatie:

Overijssel, Twente, Sallandse Heuvelrug, Haarle
Parkeerplaats Herberg de Pas (Sprengenberg)

De wandelronde

Rondwandeling: 6,4 km
Natuur: 100% onverhard over zandwegen en bospaden
Honden aan de lijn
Horeca in bij Herberg de Pas

Met handig GPX bestand

Handig om te weten

Er zijn verschillende routes die starten bij de Sprengenberg. Deze route komt het meest overeen met de oranje gemarkeerde route van ruim 5 km.

De paden zijn bijna allemaal onverhard, maar goed begaanbaar. Soms wat mul, soms wat nat.

Er zijn wat bankjes op de route, maar op de heide zijn ze dun bezaaid.

Van 15 maart tot eind juli zijn verschillende paden op de heuvelrug niet toegankelijk vanwege de de broedperiode.

Dit is Twente!

14 april 2025

Ootmarsum: Lente op het Springendal

10 april 2025

Beckum: Over kerkepaden op het landgoed Twickel

3 april 2025

Denekamp, de belevingstocht bij Singraven

Gea
Gea is tekstschrijver en beelddenker. Gek op honden en paarden. Fanatiek wandelaar van niet te grote tochten, vooral in het Twentse land en nét over de landsgrenzen. Wandelingen met een verhaal en de WOW factor… Gea gaat ernaar op zoek en maakt ze levend in haar blogs.